78171

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


a.turčáni (94.229.32.130) --- 12. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny

No pokud jsem slyšel tak na Slovensku je pálení lavórovice ještě rozšířenější.Že je to nelegální, to je již jiná věc.

pepan

Dnešné domáce prístroje sú porovnateľné s tými oficiálnymi, sú aj s deflegmátorom, majú dvojitý plášť a médiom je transformátový olej a elektrické vykurovanie. A vieš vôbec ako vypadal prístroj, v ktorom šikovný človek dokázal vypáliť alkohol-lavórovicu, síce so všetkými nežiadanými prímesmi, ale piť sa to dalo? To bolo však v čase hneď po II.svet. vojne, keď chlapi chceli piť a nebolo čo. V jednej odrhovačke sa spievalo "čo nám Rusi darovali". Slyšet a vedieť je rozdiel.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47199


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(e-mailem) --- 12. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny

Jak vypadal domácí přístroj na pálení vím, dokonce jeden mám i doma. Vím i jak se to dělalo právě pomocí toho lavoru. Unás se ptaké všeobecně říká doma pálené kořalce. "lavorovice". A to i kdyby byla vypálena na sebe dokonalejším přístroji.
Dokonce ve Vídni a někde na moravě je i muzeum se všemi takovými na černo pužívanými palírnami.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: a.tur??ni <anton.turcani/=/gmail.com>
> Předmět: Re: Re: p?len? medoviny
> Datum: 12.9.2010 07:58:14
> ----------------------------------------
> No pokud jsem slyšel tak na Slovensku je pálení lavórovice ještě
> rozšířenější.Že je to nelegální, to je již jiná věc.
>
> pepan
>
> Dnešné domáce prístroje sú porovnateľné s tými oficiálnymi, sú aj s
> deflegmátorom, majú dvojitý plášť a médiom je transformátový olej a
> elektrické vykurovanie. A vieš vôbec ako vypadal prístroj, v ktorom šikovný
> človek dokázal vypáliť alkohol-lavórovicu, síce so všetkými nežiadanými
> prímesmi, ale piť sa to dalo? To bolo však v čase hneď po II.svet. vojne,
> keď chlapi chceli piť a nebolo čo. V jednej odrhovačke sa spievalo "čo nám
> Rusi darovali". Slyšet a vedieť je rozdiel.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47200


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
stonjek (213.151.87.2) --- 12. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny

Lavorovica je nedokonalá destilace,protože se při ní těžko odděluje nechutný začátek a ochlazování není nijak dokonalé, protože se provádí plechovým umyvadlem v kterém je voda. Každopádně to prý byl nápoj pouze pro otrlé.Dnes už můžem kolonu sestrojit velmi dobře, protože máme měď, teploměry ovládající vytápění aj. a také už se o tom hodně ví. Bajky o oslepnutí neberte tak vážně v ovocných kořalkách je metylalkoholu velmi málo. Naši ukrajinští přátelé, co nás to před lety učili,tuto počáteční produkty vždy zkonzumovali a nikdy jim nic nebylo a o pro nás nepitelný konec se také s přehledem postarali. Medovec ale vychází hodně draho i bez daně, naproti tomu Calvados z jablek je prakticky zadarmo. Kdo chce dobrovolně platit daň, dobře mu tak. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47203


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Josef (213.19.32.139) --- 13. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny

Pokud vím, tak od loňského roku není pálení doma trestný čin, ale jen přestupek. Takže kdyby něco, tak udělají tytyty a snad nějaká ta pokuta.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47204


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
P.K. (90.178.157.91) --- 13. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny

pokud jen trošku tušíte jak probíhá destilace,tak se vám úplně vždy odpařuje methanol(dobrý na oslepnutí),protože se odpařuje před ethanolem, peckoviny mají míň methanolu než jádroviny,všeobecně platí že z 50 litrového kotle nateče až 0,5 litru metholu při druhé destilaci,ale vy methol snadno poznáte podle toho že smrdí přesně jak komunistický lepidlo kanagon a je mírně kalný,pravda je že někdy ho byl oravdu pulitr někdy deci dvě, vylíval jsem pro klid i litr s vědomím toho ,že jsem odlil i část největší koncentrace lihu....někdy jsem to schoval na čištění kovových předmětů,doporučuji si odchytit po deckách a řádně vyhodnotit co jo a co ne

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47206


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Pavel Holub (178.248.56.32) --- 13. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny

Důležitou součástí destilace je přítomnost mědi, jako katalizátoru rozkladu methanolu. Proto zapomente na pouze sklo a nerez! čím se mnozí chlubí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47211


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

               
R. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny

Zapomeňte na metanol. Pokud je kvas zkvašený tak, jak má, je ho tam minimum a odlití prvního podílu, obvykle nutné i kvůli špatné chuti toho prvního podílu, úplně stačí.
Jedině pokud se kvas nějak zvrhnul, u medoviny pokud vedle přidaných kvasinek se tam prosadily nějaké jiné mikroorganismy, u ovoce pokud se použilo nezralé ovoce, nahnilé ovoce a podobně, tak bude metanolu větší množství.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47214


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                  
jezek.obecny (e-mailem) --- 13. 9. 2010
Re: p?len? medoviny

Dovoluji si všem doporučit vynikající knihu na dané téma: Jan Jílek -
Příprava kvasu na výrobu slivovice (a ostatních pálenek).

Zároveň z ní zde ocituji pár vět:

"Nutno konstatovat, že methylalkohol (CH3OH) nevzniká jako vedlejší
produkt lihového kvašení (fermentace), ale tvoří se rozpadem pektinu,
pocházejícího z ovoce, ze kterého byl vlastní kvas připraven."
...
"Methylalkohol (CH3OH) je jed, zasahující centrální nervovou soustavu,
způsobuje slepotu a smrt." "Metylalkohol je záludný hlavně proto, že se
chuťově nedá rozeznat od etanolu." (takže dobrou chuť a bílou hůl vždy
při ruce :)

...

Kromě strašení methylalkoholem obsahuje kniha spoustu informací jak
nejlépe ovoce na kvas připravit, popis kvasného pochodu, popis destilace
atd... Problematiku kniha vysvětluje "polopatysticky" /po lopatě/ :)


petr j.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47245


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

                     
Jan Končal (212.185.105.80) --- 6. 4. 2016
umístění včelínů

dobrý den,zajímalo by mne,jak daleko od mého plotu,musí soused postavit úly.Můj soused je postavil 1 metr od mého a kdykoliv něco dělám v blízkosti plotu(např.sekám trávu)včely mne napadají a jelikož jsem na ně alergický je pro mne problém vůbec něco na zahradě vykonávat.
Je nějaké řešení?

Děkuji.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 68509


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
PavelN (193.179.220.250) --- 13. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny

"Naši ukrajinští přátelé, co nás to před lety učili,tuto počáteční produkty vždy zkonzumovali a nikdy jim nic nebylo a o pro nás nepitelný konec se také s přehledem postarali."
--------------
tihle přátelé vypijou i vodu z chladiče, podle nich se nemůžete řídit. To co oni považují za pochoutku, může obyčejného smrtelníka zabít ;-)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47209


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
R. Polášek (85.71.180.241) --- 13. 9. 2010
Re: Re: p?len? medoviny

""Naši ukrajinští přátelé, co nás to před lety učili,tuto počáteční produkty vždy zkonzumovali a nikdy jim nic nebylo a o pro nás nepitelný konec se také s přehledem postarali."
--------------
tihle přátelé vypijou i vodu z chladiče, podle nich se nemůžete řídit. To co oni považují za pochoutku, může obyčejného smrtelníka zabít ;-)"

Co tady pletete ukrajince? Už za středověku před takovým 400 lety u nás feudálové hromadně zřizovali pálenice, pálil tam víno, pivo a všechno možné a jejich poddaní to museli povinně kupovat a feudálové tak měli další peníze z panství navíc. Rozdíl je akorát v tom, že na Moravě si tyhle znalosti udrželi dodnes, češi je většinou ztratili a tak se je znova učí všelijak. Třeba i od těch ukrajinců.
Když jsem jako študák jezdil na chmel k Lounům, co krásných hrušek tam každý rok bez užitku zhnilo kolem cest!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 47212


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu